Rezervovat Online

10 hlavních turistických atrakcí v Praze

3-clanek.jpg

Před třiceti lety byla Praha záhadou pro cestovatele v Evropě; nyní je však jedním z nejoblíbenějších destinací na kontinentu a ročně přitahuje asi 4 miliony návštěvníků. Praha nabízí kompaktní centrum města, fascinující staletou historii, nádherné příklady románské, gotické, barokní, renesanční a secesní architektury, desítky paláců, kostelů, parků a náměstí, vynikající místní české pivo a jídlo a rozumné ceny.

10 Prášková věž

Tato věž, jedna z původních bran do Staroměstské Prahy, byla postavena poprvé v 11. století a přestavěna v 15. století. V průběhu 17. století byla věž využívána ke skladování střelného prachu, kde dostala své jméno. Královská cesta, korunovační cesta českých králů, začala u věže, přes Staré Město, přes Karlův most a až k Pražskému hradu a katedrále sv. Víta, kde byli králové korunováni.

Prašná věž je propojena krytým mostem k bývalému paláci krále Vladislava II., Který ji v roce 1475 přestavěl. Bývalý palác je nyní Obecním domem a zůstává s věží spojen. Uvnitř věže je točité schodiště s 186 schody vedoucími do galerie, kde návštěvníci mohou získat skvělý výhled na Staré Město.

9 Tančící dům

Praha je známá svým staletým rozpětím architektonických stylů. Koncem 20. století je ukázána dekonstruktivistická budova Tančící dům, kterou vytvořil český architekt Valdo Milunic a kanadský Frank Gehry. Tato pozoruhodná struktura obsahuje dynamické i statické prvky a připomíná tanečnici, která se kymácí v náručí jejího mužského partnera, Fred Astaire a Ginger Rogers z architektonického světa. Tančící dům se nachází na břehu řeky Vltavy a Resslova ulice, což je soukromá kancelářská budova s ​​výjimkou restaurace v 7. patře, která je přístupná veřejnosti.

Tančící dům stojí v přísném kontrastu s klasickou architekturou, která jej obklopuje, což zahrnuje budovy v secesním, novogotickém a novobarokním stylu. Jeho ultramoderní design vytvořil veřejné výkřiky a diskuse během jeho stavby; o několik let později je Praha hrdá na to, že se může pochlubit nádherným Tančícím domem.

8 Stará nová synagoga

V bývalé pražské židovské čtvrti Josefov je nejstarší aktivní synagogou v Evropě, Staronovou synagogou v Evropě. Legenda říká, že kameny z druhého chrámu v Jeruzalémě přinesli do Prahy andělé, aby postavili zdi synagogy. První pražská gotická budova, Staronová synagoga, byla dokončena v roce 1270 a od té doby pořádá bohoslužby, s výjimkou nacistické okupace 1942-45. Synagoga se stala srdcem židovské čtvrti.

Staronová synagoga je také domovem pražského Golema, nebo je to legenda. V 16. století vytvořil rabín Jehud Löwa golem z hlíny a oživil ho dechem a pergamenem s instrukcemi umístěnými v ústech. Když Golem zbláznil a stal se agresivním, rabín ho vrátil do hlíny a prohlásil, že když se znovu objeví těžké časy pro židovský lid, Golem se může znovu probudit.

7 Týnský kostel

Kostel Panny Marie před Týnem zdobí Staroměstské náměstí. Mezi nejznámější pražské památky patří gotické věže kostela, které stoupají 80 metrů do nebe a jsou vidět ze všech částí města. Stejně jako mnoho jiných pražských kostelů byla původní stavbou také románský kostel z 11. století postavený pro zahraniční obchodníky, kteří přišli za obchodem do Týnského dvora. Dnešní kostel byl postaven ve 14. století, i když střecha, věže a štíty přišly o roky později. Uvnitř Týnský kostel drží mnoho uměleckých děl v gotickém, barokním a renesančním stylu. Naší paní před Tynovými architekty byli Petr Parler a Matthias z Arras, kteří vytvořili mnoho pražských gotických budov.

6 Malá Strana

Na druhém konci Karlova mostu od Staroměstského náměstí leží Malá Strana nebo Malá Strana. Barokní architektura je na Malé Straně pravidlem, i když její historie sahá až do roku 1257, kdy byla založena jako královské město. Dominantou oblasti je barokní kostel sv. Mikuláše a rozsáhlý Valdštejnský palác.

Okres hostí paláce, kostely, náměstí, parky, zahrady a mnoho dalších zajímavostí. V okolí Malostranského náměstí jsou hospody, obchody, restaurace a mezinárodní ambasády, umístěné ve starých barokních budovách. Na Malé Straně se tyčí Pražský hrad, ke kterému se lze dostat po výletě do malebné Nerudovy ulice. Domy na ulici se mohou pochlubit heraldickými znaky a zvířaty, jako je Bílá labuť, Zlatá podkova a Rudý orel. Cestovatelé, kteří touží po klidné procházce v parku, by měli zamířit do parku Vojan nebo na Petřín.

5 Václavské náměstí

Václavské náměstí, jedno ze dvou hlavních náměstí v Praze, je rájem a útočištěm nakupujících. Václavské náměstí, které bylo založeno jako pražský koňský trh v roce 1348, je spíše bulvár než tradiční náměstí. Nachází se na Novém Městě a je domovem barů, klubů, restaurací, hotelů, obchodů a bank, díky čemuž je město zábavní, noční život a obchodní čtvrť. Hodně české historie 20. století se stalo na Václavském náměstí, když se politická hnutí a shromáždění setkala u sochy sv. Václava, aby přehlédla náměstí. Václavské náměstí je centrální částí většiny Prahy, protože Staroměstské náměstí a Karlův most jsou vzdálené jen 5 minut chůze a na náměstí se setkávají všechny tři trasy metra. Václavské náměstí je domovem Velkého národního muzea a Státní opery Praha.

4 Pražské orloje

Vrcholem Staroměstského náměstí jsou pražské orloje, komplikovaný, starověký „orloj“, který odhaluje babylonský čas, staročeský čas, německý čas a hvězdný čas, jakož i východ a západ slunce, fáze měsíce a polohu Slunce v zvěrokruh. Hodiny byly vytvořeny v roce 1410 hodinářem a profesorem matematiky. Hodiny byly opravovány a udržovány více než 600 let, což z nich činí třetí nejstarší hodiny na světě. Čísla apoštolů, která jsou zobrazena ve dvou horních oknech každou hodinu, byla přidána v roce 1865.

Když hodiny udeří za hodinu, zazvoní zvony, začne procházka apoštolů, pohyb gotických soch, kohoutí vrány a trumpetista vystřelí turisticky příjemnou show, pohled by měl každý vidět alespoň jednou. Pro největší fanfáry zachyťte displej v poledne nebo o půlnoci.

3 Pražský hrad

Nad městem se tyčí Pražský hrad, rozlehlejší komplex než jediná obranná budova. Budovy hradu se rozpínají po staletí a skládají se z královského paláce, katedrály a tří kostelů, baziliky, kláštera, obranných věží, královských stájí, malé uličky, kde řemeslníci pracovali, a nádherných zahrad. Pražský hrad začal jako dřevěná tvrz s hliněnými hradbami v 9. století; do 11. století to zahrnovalo královský palác a 14. století vidělo začátek katedrály sv. Víta. Katedrála v zámeckém komplexu je skvostem pražské koruny, vynikajícím příkladem gotické architektury. Zde jsou pochováni králové a císaři.

2 Staroměstské náměstí

Pražské Staroměstské náměstí, které se nachází mezi Václavským náměstím a Karlovým mostem, v létě často propouští turisty i místní obyvatele. Česká historie je doprovázena řadou architektonických stylů: v nádherných budovách kolem náměstí jsou zastoupeny románské, barokní, rokokové, gotické a renesanční. Stoupající gotické věže, které vycházejí z Týnské katedrály, kontrastují s barokním stylem sv. Mikuláše, zatímco Staroměstská radnice se skládá ze sbírky gotických a renesančních budov. Zkušení návštěvníci procházeli náměstí a zastavovali se na místě, kde lidé sledovali některou z venkovních kaváren, nebo studovali centrální sochu Jana Husa, reformátora kostela a mučedníka.

1 Karlův most

Spojení Starého a Malého Města přes řeku Vltavu je 600 let starý Karlův most, nejznámější dominantou Prahy. King Charles IV pověřil most v 1357, nahrazovat Judith most, který byl zničen záplavou v 1342. Třicet barokních soch lemuje strany mostu pro chodce spolu s nesčetnými prodejními stánky, hudebníky, výkonnými umělci a žebráky. Rušný rušný prostor, most je téměř nikdy prázdný lidí, i když vidět ho za úsvitu nebo večer bude znamenat méně davů. Pražský hrad, který se blíží, svítí v noci a poskytuje dramatický výhled, který okouzlí všechny návštěvníky. Na každém konci Karlova mostu leží věž, která nabízí skvělý výhled na most pro ty, kdo se vyšplhají po schodech.